25 Kasım 2015 Çarşamba

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapıldı

Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 25 Ağustos 2015 tarihli ve 29456 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.




25 Ağustos 2015 SALI
Resmî Gazete
Sayı : 29456



YÖNETMELİK
Karar Sayısı : 2015/8020


Ekli “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe konulması; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (Devlet Personel Başkanlığı)’nın9/7/2015 tarihli ve 4738 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 2 nci ve 72 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 11/8/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.



Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI



DEVLET MEMURLARININ YER DEĞİŞTİRME SURETİYLE
ATANMALARINA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 19/4/1983 tarihli ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi ile ikinci fıkrasında yer alan “kesintisiz son üç yıl” ibareleri “başvuru tarihi itibarıyla son iki yıl içinde 360 gün” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.





Sağlık Bakanlığı Atama ve Nakil Yönetmeliği'nde, sağlık çalışanlarının genel olarak eş durumu mazeretinden yararlanmalarına ilişkin kurallar belirlenmişti. Ancak ‘stratejik personel’ olarak tanımlanan hekimlerin, eş durumu mazeretinden yararlanabilmesi oldukça sınırlı birkaç sebebe indirgenmişti.

Türk Tabipleri Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 4.4.2015 tarihli değişikliklerinin iptali için açılan davada, Danıştay 16. Daire, Yönetmeliğin 20. maddesinin son fıkrasındaki "Stratejik personelin yer değiştirme taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrası uygulanmaz" hükmünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

Kararda ulusal ve uluslar arası mevzuat ile yargısal kararlarda aile birliğinin sağlanmasının önemine işaret edildiği belirtildikten sonra, Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen bu Yönetmelik hükmünde hekimlerin aile birliğinin sağlanabileceği objektif ve makul bir ölçünün de belirlenmediği, bu suretle stratejik personel açısından, sağlık hizmetlerinin ülke çapında istenilen düzeyde yürütülmesi ile aile birliğinin korunması arasındaki amaç araç dengesinin bozulmuş durumda olduğu vurgulandı.

Kararda sonuç olarak, "Anayasa, Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi hükümleriyle teminat altına alınmış olan aile birliğinin korunması ilkesine aykırı olan, Anayasa tarafından güvence altına alınan hakkın özüne dokunacak şekilde ve ölçülülük ilkesine aykırı olarak bu hakkı tamamen kullanılamaz hale getiren ve herhangi bir objektif ve makul ölçü içermeyen dava konusu yönetmeliğin "Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği" başlıklı 20. maddesinin 7. fıkrasında ki "Stratejik personelin yer değiştirme taleplerinde bu maddenin ikinci fıkrasının (c) bendi ile beşinci fıkrası uygulanmaz." şeklindeki düzenlemede hukuka uyarlık bulunmamaktadır.” gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararı verildi.

Sağlık Bakanlığı 7 gün içinde bu Karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde itiraz edebilecek, ancak itiraz etmesi Kararın uygulanmasını durdurmayacak.

Eş durumu mazeretine ilişkin talep hakkı bulunup da Yönetmeliğin 20. maddesinin son fıkrasındaki sınırlandırma sebebiyle talepleri reddedilenler ile hiç talepte bulunmamış olanlar bu Karara da işaret ederek eş durumu mazeretine uygun olarak atama yapılmasını İdare’den talep edebilirler.


Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL