31 Ekim 2015 Cumartesi

HİÇ BİR MEMURUN NET MAAŞI YILBAŞINDA %6 ARTMAYACAK

Çalışanlar ölüyor, sendikalar sorumsuz mu?

Sendika, çalışanların ortak hak ve çıkarlarını korumak, sorunlarını çözmek için kurulmuş ekonomik öğeler taşıyan, devlet, siyasi parti ve iktidar örgütlenmelerinden bağımsız örgütlerdir.



Sendikalar sınıf örgütlenmelerini sağlayarak çalışanın kendi bilinç düzeyi oluşturup, geliştirdiği hak, savunduğu kurumlar olarak önem taşımaktadır. Her çalışanın bulunduğu yaşam koşullarını ve bilinç düzeyini geliştirmek için örgütlenme arayışına girmeye zorlar. Günümüzde bu durum yasal zeminde kanunların sınırlarını belirlediği sendikalar olarak karşımıza çıkmaktadır.



İşçiler ve memurlar hatta vatandaş için sendikanın yararı yalnızca hak alma ve alınmış hakları korumadır. Hak edinmede örgütlü mücadele yoluyla toplu iş sözleşmesi, teşmil, mevzuat değişiklikleri gibi araçlar kullanılır. Kazanılmış hakların korunmasında da işyerinde ortaya çıkan sorunların çözümünden, mevzuat alanındaki mücadeleye kadar geniş bir alan söz konusudur. Üyelere sendika vasıtasıyla doğrudan hizmet götürülmesi, farklı kökenlerden ve inançlardan insanlar arasındaki kaynaşmayı güçlendirir, sınıf bilincinin ve dayanışmasının gelişmesine önemli katkılarda bulunur.



Sendikalar çalışma hayatında sivil toplum örgütüdür. Cenazende, düğününde, sünnetinde, eğitim desteğinde ve benzeri toplumsal insani olayların tamamında sendika vardır. Gerçekçi ve rasyonel olan da budur zaten.



Aklıma gönlüme takılan merak ettiğim bazı sorular;



Sendikalar sadece toplu sözleşme yaparak sendikanın asli vazifesini yapmış mı oluyor?



Sendikalar çalışanların halleri ile hemhal olup aynı soluğu alabiliyor mu?



Sendikalar sadece aidat alıp koltuk kavgası veren örgüt kimliğinden kurtulabilir mi?



Sendikalar aldıkları aidat ile üyelerine ne tür sosyal katkılar sağlıyorlar?



Sendika üyeleri mağdur olduğunda hukuki ve sendikalılığın getirdiği dayanışmayı sağlayabiliyor mu?



Sendika yönetimleri ilk seçildiği zaman ile görevi bıraktığı zaman arasında ki mal varlığı biliniyor mu?



Sendikalar toplu iş sözleşmelerde üyelerini güncel geçim şartları maaş kazanımı ve sosyal dengeyi sağlayacak edimleri almak için ne yapıyor?



Sendikalar çalışma hayatı için sivil toplum ayağını oluşturan en önemli kanuni ayaktır. 



301 madenci öldüğünde, Ermenekte 18 madenci öldüğünde,15 kadın mevsimlik işçi öldüğünde, odasında ölü bulunan doktor veya sağlık personeli haberlerini aldığında Sendikalar kendilerini sorgulama ihtiyacını hissetti mi? Kalpleri acı dı mı? Sorumluluk duygusu mu yoksa ben ne yapabilirim aman sendeciliği mi hâkimdi?



301 insan, 301 yuva ve onların yetimleri! Sendikalar saha da emeğin tarafında güçlü ses olarak ne zaman görülecek? 



Doktor öldürülür, hemşire öldürülür, işçiler başka varlıklar gibi traktör üstlerinde götürülürken 30/40 TL yevmiyeye çalıştırılır. Emekli olacağım diye insanlar 1200 TL maaşla ömürlerini tüketir.



Çalışanlar ölüyor sahi sendikalar sorumsuz hükümsüz mü?



Musa Kocakiren


Kaynak


Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL