2 Kasım 2015 Pazartesi

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM SÜRECİ İLE NELER YAŞANDI?

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM SÜRECİ İLE NELER YAŞANDI?
[2003-2015]


Sağlıkta Dönüşüm sonrası Sağlık Bakanlığı Hasta hakları birimini açtıktan sonra SABİM, BİMER, alo 184 şikayet hatlarını kurduktan sonra, döner sermaye ödemelerini performansa bağladıktan sonra ne oldu dersiniz? Önce sağlık çalışanına şiddet artttı ve çalışma barışı bozuldu.... Siyasallaşan kadrolar,sendikal kadrolaşma hızla arttı,sağlıkta liyakat dönemi sona erdi…

Hafızanızı zorlarsanız eğer bir dönem hasta ve hasta yakınları kuyruklarda sıra bekliyordu. Ama sağlık çalışanına hep inandılar ve güvenleri tamdı.

 Ne yazık ki 2003 yılı sonrasında;  kendi bakanlığımız bizi şikayet için hat (184) açınca, hasta hakları her tarafta televizyonlarda ilan edilince sorumluluğunu bilmeden hak sahibi olmanın ne demek olduğunu algılayamayanlar tarafından sözel ve fiziksel saldırıya sağlık çalışanlarının uğraması kaçınılmaz oldu.

Hasta geldi kimliğini soramadık,soruldu  diye bile sağlık çalışanları suçlu ilan edildi. Triajda bulunan sağlık personeli (Doktor olması Gerekirken/SM,Hemşire,Ebe v.b) hastanın gündüz polikliniğe gelip muayene olması gerektiğini söylediği için darp edildi. 

Performans sistemi nedeni ile polikliniğe gelmesi gereken hastalar bile çalış kazan (bonus) nedeni acile geldi.Üzülerek belirtmem gerekirse ertesi gün polikliniğe gel demek bile Hasta Hakları birimi tarafından ne yazık ki hasta hakkı ihlali sayıldı.

Neden? sadece hastanın egosu tatmin olsun siyasilerin egosu tatmin olsun diye….Yazık değimli bu camianın personellerine bu kadarmı hafif iş yapıyorlar? Oysaki hayatlarını bu insanlara teslim ediyorlar öyle değimli?

Vatandaş evde hanımı yada çocuğu ile tartışıyor hastaneye gideyim canım bir serum taksınlar diye gelen Vatandaşa canı sıkıldığı için serum taktırmak  isteyen vatandaşa serum takılmadı  diye hasta hakkı ihali yapılıp cezalar verilmedimi?

Bizlerin maaşların taban aylıklarını artırmak ve döner sermayeleri emeklilik keseneğine dahil etmek  yerine Kazı kazan mantığı ile esnek ve çok çalışmaya,hekimler para kazanabilmek için gereksiz ameliyat ve sezaryanlar yapmaya, yenidoğan ve yetişkin yoğun bakımlara hasta yatırmaya zorlandılar

 İnsanca yaşayabilmek, her an hastalık kapma riski olan bizlerin hak ettiği alın terinin karşılığını alabilmesi için maaş vermek yerine döner sermaye ve performans ödemesini çıkartarak gerekli gereksiz işlem yapmaya zorladık

Öyle’ki;bu sistemi duyan hasta ve hasta yakınları farklı düşünür oldu, acaba bu doktor bana tetkik isteyecekmi? benim için gerekli olup olmadığı önemli değil ama mutlaka tetkik istenmelidir.Bu olmazsa olmaz gibi hastalarda kabul gördü...

Ameliyatlar ve girişimsel işlemler için bile acaba bu ameliyat gereklimiydi diye düşünmemeye başlandı. Hasta ve hasta hakları kadar sorumlulukları konusunda, her tetkikikin, her tedavinin herkes için gecerli olmadığı konusunda halk bilinçlendirilmelidir

Bazı hasta ve hasta yakınları artık bir hekimin sözüyle ameliyat olmaz oldu. Bir kaç hekime muayne olduktan sonra sağlık çalışanına inanır oldu. Neyazı ki;sistem birbirini körükledi ve gereksiz tahlillerin istendiği, tekrar muaynelerin sayısı artı ve hasta sayısı  ve ilaç maaliyetlerin artığı  güven duygusunun yitirildiği bir sağlık sistemi devam ettirilmeye zorlanıyor çalışanlar artık tükenmişliğin ötesi intiharları denemeye başladı..

Hasta ve hasta yakınları gerek hastanelerde gerek Aile Hekimliklerinde;muayeneye geldiğinde bilmiş bilmiş şekilde adını duyduğu tahlili, adını duyduğu ilacın yazılmasını uygulamaya başladı bunlar olmayınca hasta yada yakını kimi zaman sözel şiddet kimi zaman fiziki şiddete uğradı.Sistemde artık hastalar doktorculuk ve sağlık personeli gibi davranmaya başladı…

Nasıl bir düşünce ve zihniyet tarzıdır; sağlık sektörünün maliyetleri arti da artti. Artan hasta sayısı ve artan sağlık sektörü giderleri ile gururlanan tek AB aday üyesi  ülke olduk bununla kalmadı,öyle’ki Acil servislerde ülke nüfusundan fazla muayene yapan yine tek ülkeyiz vesselam!!!

Biz diyoruz’ki  Performans sistemi acilen kaldırılmalı taban aylığa yansıyan ücret belirlenmeli sağlık çalışanları emeklilik dilekçesini düşünmeden vermeli ve bu nedenle uzun süre çatışmanın önüne geçilerek yeni nesillere sağlık hizmeti teslim edilmelidir.

.Farklı istihdam modelleri ile çalışmaya ve güvencesiz çalışmaya insanlar zorlanırken ne yazık ki sağlıkta taşeron sayısı arttı,bu şekilde insanlar güvencesiz ve esnek çalışmaya zorlandı. 


Haa!! bu arada bunca yaşanan olumsuzluk tabloda biz sağlık çalışanların hiçmi sucu yoktu;? Üç maymunu çok iyi oynayan bizler; eğitim düzeyi en yüksek bakanlıkta çalışırken görmedik,duymadık,konuşmadık....her şeyi sineye çektik ne diye bilirim ki...

Sadece çalışma alanlarımızın sıkıntısı nedeni ile o anlık sesimiz cılız çıktı sonrasında bunu da kabul edip oturduk...Hak,Hukuk,yok oldu vesselam....
Tahminimize göre 2016 ilk çeyreğinde 657 DMK kanunu masaya yatırılacak ve devlet memuru yerine kamu çalışanı modeli devreye sokulacaktır. 663 sayılı KHK sonrasını daha sonraya bırakalım ve sonra bu konuyu işleyelim

Saygılarımla
Hüseyin AYHAN
AKTİF SAĞLIK SEN

Genel Başkanı

Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL