18 Kasım 2015 Çarşamba

SAĞLIKTA ŞİDDET VAR! ÇÜNKÜ İNSANLAR MUTSUZ


SAĞLIKTA ŞİDDET VAR! ÇÜNKÜ İNSANLAR MUTSUZ

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMCAN ALMAYA DEVAM EDİYOR!SAĞLIKTA ŞİDDET VAR! ÇÜNKÜ İNSANLAR MUTSUZ.


Sağlıkta Dönüşümün en önemli ayağı Sağlık Kurumlarının Birleştirilmesidir. Ülkemizde sağlık kurumları (SSK,PTT,Polis,DDY v.b) birleştirilmesiyle birlikte vatandaşın sağlıkta hizmete rahat ulaşması kolaylaşmış ve sağlıkta hasta memnuniyeti % 90'lara kadar yükselmiştir.
Sağlık Bakanlığı için övünç kaynağı olan bu durum sağlık çalışanlarına fazla iş yükü, tükenmişlik, mobbing ve sağlıkta şiddet olarak yansımıştır. Son 10 yıldır Sağlıkta şiddetin sürekli şekilde arttığını görüyoruz.
Bu aslında bir çelişkili durumdur. Peki Memnuniyet varken şiddet neden artar ki?
AKTİF SAĞLIK-SEN olarak araştırmalarımız sonunda şiddetin temel nedenleri olarak şunları gördük.
1- Siyasilerin açıklamaları,
2-Hizmeti Sunan (Sağlık Çalışanı) Memnuniyetsizliği
3-Hizmeti Alan (Hasta ve Yakınları) Memnuniyetsizliği
4-Liyakatsız kurum yö- neticileri,
5-Personel yetersizliği,
6-Kurum eksiklikleri
7-Kurumsal Adaletsizlikler ve Kalabalık Kurumlar
8-Basın ve Televizyon .dizilerindeki sağlık çalışanına yapılan şiddetlerin normal bir olgu gibi algılatılması
9- Alo 184 Hattı
10-İletişimsizlik
11- Toplumdaki baskılanma ve Öfke Patlaması Bu nedenledir ki artık günümüzde sağlık çalışanına şiddet olayı olamayan gün yok gibi öyle arttı ki artık saate en az 1-2 şiddet olayı (ayda 850 civarı) yaşanan kurumlar haline dönüşmüştür.
Sağlık Camiasında Aslında şiddetten daha önem arz eden konu ise KURUMSAL MOBBİNG'tir. Son 2-3 yıldır özelliklede Sağlık çalışanları 663 sayılı KHK ile sağlık kurumları/hastanelerin birliklerin eline teslimi ile sağlık çalışanları üzerine baskı o kadar arttı ki sürekli olarak kurum içi yer değişiklikleri ile tehdit edilmeye başlamıştır.

AKTİF SAĞLIK-SEN olarak sağlık çalışanına yapılan Şiddetin artış nedenleri önemli kaynağının Televizyonlardaki şiddet, öfke ve popüler kültür tetikleyen dizi ve bazı gereksiz programlar olduğunu gördük. Diğer taraftan toplumdaki kültürde yozlaşma,eğitimsizlik (kitap okumama vb.), saygının ve bazı yazılı olmayan kültürel değerlerin kaybolması da şiddete vesile olan bazı faktörler arasındaydı.Evet Sağlıkta Dönüşümün mimarları olan sağlık çalışanları ve AB deki meslektaş- larına göre 6 kat daha fazla çalışırken devlet erkinden çok fazla şey istemiyor kutsal bir mesleği icra ederken mesleğini gururla, iş doyumuyla, severek, saygı görerek ve verdiklerinin karşılığını alarak görevlerini yapmak,çocuğunun yanına boynu bükük gitmek istemiyor. Bunu da kendilerinde doğal hakkı olarak görüp, bunu sağlamak devletin kanun koyucu ve yöneticilerinin söylem ve icraatlarında görmek istediklerini görüyoruz.
Hüseyin AYHAN
Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı





Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL