4 Kasım 2015 Çarşamba

Sağlık personeli nin sağlık personeli ne yaptığını düşman yapmaz



Sağlık personeli nin sağlık personeli ne yaptığını düşman yapmaz

                                                                                                     11.08.2010 / 00:00






Öyle bir dünya hayal edin ki içerisinde bulunan herkes mutsuz, karamsar, yarından umutsuz, birde bir biri ile kavgalı. 

Ya kamu adına görev yapan yöneticilerin; sırf hırsları uğruna ezdiği çalışanlar gurubu yokmu?

Evet, var ama bu kesim hep susmuş, susturulmuş, sindirilmiş, bilmedikleri mevzuatlardan dolayı her türlü baskıya razı olmuşlar.

Peki, kamu adına yöneticilik yapanların böyle hakları var mı? Hayır yok ama hak aramasını bilmeyen ya da rahatını düşünen guruplar olarak hep ezilmeye mahkum edilmişiz.


Uluslar arası Anlaşmalardan doğan haklarımızı,657 Sayılı DMK, Yataklı Kurumlar İşletme Yönetmeliğindeki haklarımızı bilmediğimizden kamu adına görev yapan yöneticiler kanun koyucunun iyi niyetle koyduğu gereğinde, lüzumunda vb. görevler sonuna konan ifadeleri hep kötü kullanarak sağlık çalışanını mağdur etmişlerdir.

Bu gün ülkemizde Kamu Sendikacılığı adına sağlık alanında yaklaşık 15-20 sendika var,1990 yılından bu yana bu sendikalar bu konulara neden çözüm aramadılar. Çünkü bu ifadeleri kullanarak adam kayırmacılığı ya da karşıt görüşlüleri sürmek için kullandılar.

Bugün rüşvet gibi dağıtılan müdür yardımcılığı kadroları, sağlık müdür yardımcılıkları bunun en bariz örnekleridir.

Öyle bir çalışma ortamı hayal edin ki herkes bir birine düşman edilmiş, elinde yetkiyi bulunduran konumuna göre bir altındakini canını çıkartırcasına eziyor, ya da çok basit bir olayı idareye yansıtarak altındaki hakkında şikayette bulunarak egosunu tatmin etmeye çalışıyor.

Peki Sağlık Bakanlığı Bu konuda ne yapıyor; olayları yerinden çözdürmeye çalışıyor müfettiş atamıyor, yerinden çözümde ilin siyasi arenası olaya taraf olarak güçlü yanı tutarak ya da kendisine yakın tarafı tutarak olaylar sonuçlandırılıyor. Biz iddaa ediyoruz Sn Sağlık Bakanı ülkemizin değişik illerinde bilgi vermeden, denetleme yaparsa yada müfettişlerini vatandaş gibi kurumlara göndererek gezerse bu konuları net bir şekilde görecektir.

Aynı sendikal düşünceyi paylaşmadığı için sürülen birçok personel halen mağdur durumdadır, ya da düşüncelerini direk söylediği için ilden 150-200 km uzağa sürülen sağlık personelleri kamu adına idarecilik yapanlar tarafından sürülerek aile bütünlükleri sarsılan ve ekonomik çıkmaza sokulan sağlık personelleri sayısı azımsanmayacak kadar yüksektir. 


Peki bunca sıkıntının kaynağı ne? Makamları koruya bilmek ve bir yerlere diyet borcunu ödemek değimlidir.

Hazreti Ömer Halifeliğinde; Allaha yalvararak dağdaki kaybolmuş koyundan beni mesul etme dediğini ya da eşinin evine bir iki fazla eşya aldığını görünce demek ki ben sana fazla ev harçlığı vermişim ve ben fazla maaş alıyorum dediğini hepimiz hatırlarız. Ne değişti yöneticilerde Allah korkusu ortadan kalktı, kişisel çıkarlar ön plana çıktı, öyle bir an geldi ki sadece ben olmalıyım benden başkası yalan diye düşünülmeye başlandı.

Son dönemlerde kurumlarda anlamsız şekilde üstler tarafından astlar(Sağlık Personelleri) ezilmeye ve hatta daha ötesinde anlamsız şekilde soruşturmalar açılmaya başlandı.

Bununla birlikte kurumdan gönderilmekle tehdit edilmeye başlandı. Ne oluyoruz yoksa aynı gemide değimliyiz bu gemi su alırsa hep beraber batacağız ama birileri ısrarla bu kanala su akıtıp ters yönde değirmen taşını döndürmeye çalışıyor 

Hastaneler Özelleştirilmeye çalışılırken Tam Gün Yasası ile bir gurup korunurken diğer sağlık personeli yok sayılırken Kim kimden daha önemli ki bir birimizin ipini çekmeye çalışıyoruz.

Ülkemizde tüm sağlık çalışanlarının özlük hakları alınırken bizler tabanda neyin kavgasını yapıyoruz.Yada neyi paylaşamıyoruz.Yunus Emre’nin ifade ettiği gibi “Malda Yalan Mülkte Yalan Var Birazda Sen Oyalan”

Birileri hekim olduğu için her türlü haksızlığı ve yolsuzluğu yapacak ama kimse görmeyecek yada ihalelerde yan yandaş firmalara iş verilecek birileri susacak bu ne yaman çelişkidir böyle... 

Son zamanlarda basında hep yer alan en önemli haber başlıklarında Sağlık Personeli darp edildi,Sağlık Personeli intihar etti,yada sağlık personeli ile hekim kavga etti haberleri hiç eksik olmamaktadır.Bunun tek nedeni sağlık camiasında çalışan bizler bir birimize ip takıp yere düşürmeye çalıştığımızdan ve birlik olamadığımızdandır.

İnsanın kendine yaptığı kötülüğü yedi alem yapamaz derler. Bizde sağlık camiası olarak bir birimize yaptığı kötülüğü başkası asla yapamaz.

Bu şekilde saflara ayrılıp,yada farklı istihdam modelleri ile çalışmaya devam edildiği müddetçe ve kafamızı tavus kuşu gibi toprağa gömdüğümüz müddetçe daha çok sıkıntılar çekmeye aday bir camianın çalışanları olarak sıkıntı çekmeye devam ederiz.

Hz Mevlana bakın ne diyor ”Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek lazım…”

Onun için gelin bir birimize kötülük yapmaktan vaaz geçelim ve mesleki iç barışı sağlayarak geçmişte olduğu gibi mutlu günleri yakalayalım yoksa hiç birimiz mesleğini sonuna kadar yapamadan bu camiadan kopar gider.

Sözün kısası sağlık camiasının çalışanlarının,sağlık çalışanına yaptığı kötülüğü düşmanı yapmamaktadır .Hz Mevlana’nın dediği gibi “Yaradılmışı sevelim Yaradandan dolayı” 

Bu duygularla hepinize saygılar sunarım

Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL