8 Ocak 2016 Cuma

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN PAZARLANMASINDA SUÇLU KİM?

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜN PAZARLANMASINDA SUÇLU KİM?


Sendika mailime sağlık personelinden gelen bir maili çok beğendiğim için sizinle paylaşıyorum

20 Yıllık “ Sağlık Bakanlığa Göre Hekim Dışı /Yardımcı Sağlık”personeliyim.

Yaklaşıkta 2000 yılından bu yana 15 senedir ülkemizin en büyük ilinin değişik  hastanelerde  çalıştım ve halen çalışmaya devam ediiyorum.

Ben tek taraflı olarak sağlık sisteminden rahatsızlığını belirten insanlara ve    1995-2000 yılları arası sağlık sistemindeki çarpıklıkları eleştirmeyen Sendikalara  Yine 2010- 2015  yılları arasını  karşılaştıran tek yanlı sendikacılık yapanlara birkaç  sözüm var…


Hatırlayan varmı bilmem ama ben hatırlıyorum 1990-2000'de çoğu devlet dairesinde internet yoktu,Hastaneyi bırakın çoğu ilde İl Sağlık Müdürlüğünde bile yoktu  olan yerlerde dial-up bağlantı vardı, her şey bilgisayar ile değil, el ile dosya karıştırarak yapılırdı.

ADSL ile Türkiye’de kesintisiz internet bağlantısına bilindiği üzere ancak 2004 yılından sonra geçilebildi.

Sağlıkta Dönüşümle birlikte 2005 yılından sonra tabi ki bazı şeyler değişti, randevu sistemleri geldi, doktorun eski hastanın dosyasına ulaşma sıkıntısı   ortadan kalktı. Aslında bu yapılan çok büyük gelişme değildi Sağlık bakanlığı  Sağlıkta Dönüşüm ile internetin, bilgisayarların nimetlerinden herkes kadar faydalanmayı beceren hükümetin bunu meydanlarda allayıp pullayıp bunu vatandaşa sunması hiçte zor olmamıştı.

Teknoloji bu kadar ilerde ise merkezi bir bilişim sistemi kurulabilmiş durumda mı? Bir hastanın bir başka  hastanede çekilen bir filmini yada tahlillerini başka bir hastanedeki doktor görebiliyor mu? Diğer bir deyişle  hastaya bir daha film çekilip radyasyon almaktan kurtuluyor mu?Tekrar kan alınması engellenerek zaman kayıbı engellenir mi? Tabiîki hayır,Rutin işler yeni hastanede tekrarlanır.  

Sağlıkta Dönüşüme Göre Sağlık Camiası  çok iyi diyenler, sadece şu soruları  cevaplasın
1) Türk halkına ve hastalarımıza ilk sorumuz şu olacak Hizmete kolay ulaşım tedavi olmakmıdır? 
Yani MHRS den aldığınız Randevu ile  hasta  olarak 3-4 dakika da muayeneyi yeterlimi görüyorsunuz.Yani doktor başına düşen poliklinik sayısı neredeyse iki katına çıkarken on (10) sene öncesine göre  daha iyi hizmet aldığınızı gerçekten düşünüyormusunuz?


2) Bazı  bölümlerden randevu verilmezken(romotoloji,oftomotoloji v.b) sabahın beş buçuk altısında kuyruğa girerek  sıra alıp muayene olmak sağlıkta kuyrukların bitmesimidir?  Yine bazı bölümlerin aylar sonrasına randevu verdiği söylenirdi şimdilerde bu bittimi?
Allah göstermesin,kanser olsanız randevu alamadığınız için teşhisiniz gecikecek ya da o randevu tarihini beklemek yerine özel hastaneye gidip belki de önemli bir şeyiniz yokken tahlillere, filmlere binlerce lira ödeyeceksiniz bumudur sağlıkta biten uzun randevu tarihleri,sağlıkta hizmet alımları bunun için yapılmamışmıydı?

3) Ne yazık ki üçüncü basamak sağlık kuru olan üniversite hastanelerine herkesin hiçbir sevk zincirine tabi olmadan, direk kendi kafasına göre gidebiliyor olması sizce sağlığa kolay ulaşım mıdır? Örneğin grip ve basit  boğaz ağrısı için üniversite hastanesine randevu alırken, KBB servisindeki yataklar çoğu asistanlar tarafından yapılan basit ameliyatlar ile dolup taşmışken gerçekten gırtlak kanseri olan bir hastanın oraya randevu alma ya da serviste boş yer bulup ameliyat sırası alıp yatma ihtimalini hiç düşündünüzmü?

4) Ne yazık ki Sağlık Bakanlığının çok iyi bir şey olarak sunduğu tam gün yasasından sonra, özellikle Metropol şehirlerinde pek çok üniversite ve eğitim araştırma hastanesinde kadrolar senelerin kıdemli hocalarının toplu istifaları ile birden bire boşaldı. 5 tane profesörün olduğu bölümlerde yardımcı doçentten kıdemli kimse kalmadı, ki onlar da doçentliği alsam ben de ayrılacağım modun’da... hastanelerde pek çok komplike ameliyatı yapacak ekip kalmadı. Eğer nitelikli ve büyük çapta bir ameliyat olacaksanız özele gitmekten başka seçeneğiniz kalmadı dışarıda muayene ve bucak parası alma olayı bittimi ne dersiniz?  

5) Biz sağlık personeli olarak  (on)10 yıl  önce ikinci ve üçüncü basamak hastanesinde bir hocanın  kapısını  çalıp (200 liralık ameliyat malzemesi haricinde) 5 kuruş para vermeden babamızı ameliyat ettirirken Ne yazık ki  bugün bu hocalara annemiz için ulaşamıyorsak (özel bir hastaneye geçmiş ve sadece muayene ücreti 700 TL olmuş), hadi bizi geçelim Ülkemizin Cumhurbaşkanı RECEP TAYYİP ERDOĞAN'I ameliyat etmesi için devlet hastanelerinde doktor bulamayıp Amerikan hastanesinden Dursun BUĞRA'yı ekibi ile beraber MARMARA ÜNİVERSİTESİ'NE özel davet ile getirtiyorlarsa, kendiniz ya da bir yakınınız için en iyi doktora ulaşabildiğinizi düşünüyormusunuz?

6) Yaklaşık 7-8 yıl sonra eğitim kadrolarının özele geçmesi nedeni ile , bundan sonraki yıllarda yetişecek hekimlerin, (özellikle cerrahi branşlarda) uzmanlık eğitimi yapacak asistanların hem bu hocaları hem de komplike ameliyatları hiç görmeden mezun olacağıdır. Hala sağlıkta Dönüşüme inanıyormusunuz?

7) Genel sağlık sigortası prensip olarak güzel bir sistem, sadece çamur atmak için bunu tartışmayacağım. ama genel sağlık sigortasının kapsamının günden güne daraltılıp kuşa çevirildiğinin, hasta katkı paylarının kademe kademe arttırıldığının farkında değil misiniz? bazen doktorun yazdığı reçetedeki toplamı 5 lira tutan 3 tane ilaç için eczanede katkı payı, matkı payı derken 10-15 lira ödediğiniz oluyor, gerçekten ücretsiz sağlık hizmeti aldığınızı düşünüyor musunuz?


8) SGKne yazık ki  çok fazla ilacı ve tedavi hizmetini geri ödeme kapsamından çıkardı. birçok ilacı, mesela en basitinden bir boğaz pastilini bile para ile alıyorsunuz, sağlığa ulaşım ücretsizmi sizce?
SGK ilaçlar için tek taraflı yaptığı fiyat düşüşleri ile başta devleti büyük bir zarardan kurtarıyor idi, fakat gelinen son noktada pekçok ilaç ve özellikle kanser ilaçları piyasada bulunamaz hale geldi. bir yakınınız için bavulunuzda ilaç kaçakçılığı yapmak zorunda kalabilirsiniz, bu konuda ne düşünüyorsunuz?

9) sigortalı olmayanların vatandaşların 213 tl ödeme zorunluluğu hakkında ne düşünüyorsunuz? en baba özel sağlık sigortasını yaptırsanız aylık ödemenizin bu kadar yüksek olmayacağını biliyor muydunuz?
Türkiye cumhuriyeti vatandaşı olarak  siz kendi ülkenizde ücretsiz sağlık hakkına sahip değilken sizin ödediğiniz vergilerle Suriyeli sığınmacılara her türlü sağlık hizmetinin ücretsiz verildiğini, onlara yazılan reçetelerin ödemesinde -viagra dahil- herhangi bir kısıtlamaya gidilmediğini Sevgili Türk halkı biliyormu

10) Kazı kazan mantığı ile hekimlerin daha çok çalışıp  devleti gereksiz girişim ve ameliyatlar yaparak indirekt yolla devleti  soyduğunu biliyormuydunuz.? Emek ve Emekçi olduğunu söyleyenlerin mesele para olunca nasıl sustuğunu  ve emeklerini nasıl sömürttüklerini biliyorsunuz değimli? Sosyal devlet diyenlerin söz konusu para olunca sosyalizmin nasıl öldüğünü  ve Kapitalizme dönüştüğünü gördünüz mü? 2005 öncesi 10dk mesaiye kalınca grev yapanlar kayıp oldular.Üstat Mesele para gerisi teferrüat.

Sağlık çalışanlarını bir birine düşüren performans sistemi ve adaletsiz ücret dağılımı ile emekliliğe yansımayan pirimler nedeni ile insanların gelir kayıpları olacağı nedeni ile emekli olmadıklarını biliyorsunuzdur.Yine en fazla vergi  kesintisine (%15-20-27) dahil olduğunu bir sarraf’tan çoğu ticari işletmeden daha fazla vergi verdiğini ve hiçbir ay aldığı maaşın sabit olmadığını biliyormusun.

Ama halka lanse edilirken çok fazla maaş aldığının söylendiğini biliyormusun?

Performansların yatıp yatmamasının başhekimin iki dudağı arasında olduğunu komisyon kararlarına düşülen şerhlerin dikkate alınmadığını ve komisyonlara yandaşların yazıldığını biliyorsunuzdur. Bilmiyormusunuz yoksa...

Yine nöbet paranızın ve performans ücretlerinin yatacak sabit bir gününün olmadığını idarenin keyfiyetinde olduğunu bilmiyoruz diyemezsiniz…

11) 663sayılı KHK İle sağlık sistemi  parçalanırken makam ve koltuk için susanlar şimdi neden ciyak ciyak bağırıyor? Devletin parası buralarda çarçur edilirken susanlar neden şimdi bu sistem kaka  işe yaramaz deniyor ve eskiye dönülsün diyor.Sağlıkta Dönüşümün Pembe Yalanlar işe yaramadı son perde Şehir Hastaneleri ve özerkleşme-sonra özelleşme

BUNLARIN TEK SUÇLUSU SADECE HÜKÜMET POLİTİKALAERIMI? BUNDA BİZLERİN HİÇ Mİ SUÇU YOK DÜŞÜNÜN BAKALIM.




Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL