4 Kasım 2015 Çarşamba

Meslek Odası Sağlık Meslek Mensupları için Neden Önemlidir?

Bu makale 28 Mart 2011, SALI 01:22:30 eklenmiş ve 3025 kez görüntülenmiştir.

Değerli Sağlık Çalışanları Sağlık Meslekleri için Meslek odası çok önemli bir yer tutmaktadır. Mesleklerin var olabilmesi ve nitelikli hizmetlerin yürütülebilmesi için,Sağlık Çalışanlarının Nitelikli hizmet sunması için gerekli en önemli unsurdur.

TBMM’inin doktor kökenli Milletvekilleri Sn Prf.Dr.Necdet Ünüvar ve Sn.Prf.Dr. Cevdet Erdöl tarafından hazırlanıp imzalanarak 18.03.2011 tarih ve 441 sayı ile Meclis alt komisyonuna “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına” ilişkin teklifle Meslek Tanımları ile ilgili önemli düzenlemeler öngörülüyor. Bu Kanunla Sağlık Personeli Meslek Oda Kanunu da gündemde yerini almalidır.


Bu Teklif in diğer ifadesi 2. Torba Yasası olarak anlatılmaktadır.Bazı Beslek Tanımları eksik olsa da bu yasada sağlık personellerini de yakından ilgilendiren konular bulunmaktadır.


Bu Kanun Teklifinin en önemli özelliği 1219 sayılı kanuna yapılan ilave ile artık Mezuniyet alanı Sağlık Olmayan yani Sağlık Meslek Lisesi(SML) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okul Mezunları (SHMYO) ve Sağlık Meslek Yüksek Okulu (SMYO) Mezunu olmayanlarDiplomasız kişiler artık sağlık personeli olarak görev yapamayacak.Meslek icra edenler ve edilmesine müsaade edenler 1-5 yıl arası hapis cezası ile cezalandırılacak olmasidır.

Evet Yıllardır Mücadelesi Verilen Sağlık Meslek Mensuplarına Meslek Kanunu bu Kanun taslağında yer almaktadır. Bugün sağlık camiasında Özel ve Kamu Sektöründe çalışanların %40 yakını sağlıkla alakası olmayan kişiler meslek icra etmektedirler.Ayrıca Mezun olan kişilerde eğitimini aldığı meslekleri değil kurumların ihtiyacı doğrultusunda yapılmaktadır…işte bu kanun çerçevesinde her branşın kendi meslek tanımları bu tanımlara göre yönetmelikler oluşturulacak bu sayede meslek tanımı haricindeki kişiler o meslekleri yapamayacaktır.

Hali hazırda ülkemizde sağlık alanında meslek icra edenlerin %30 meslekleri dışında görevde çalışmaktadır.Bunun en bariz örneğini Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi,Atatürk Hastanesi,Numune Hastanesi vb…..hastanelerde görmekteyiz. 

Buralarda laboratuarda çalışması gereken sağlık personelleri servislerde tıbbi sekreter yada gece amirliği yaptırılmaktadır. Buna meslekleri koruması gereken sendika başkanları seyirci kalmakta mantık açıklamasında alan razı satan razı gösterilmekte ve ben mesleğini yap desem kişiler sendikadan istifa ediyor şeklinde savunuya geçiliyor. 

Bırak kardeşim istifa etsin meslekler ölüyor meslek mezunları atanmak için onca sınavlara giriyor.şuan malpraktis çerçevesinde kan alımından dolayı açılmış 100 dava var peki bunu nasıl açıklayacağız. 2577 idari Yargılama kanunun 27 maddesi gereği bu suçtur. Sağlık Bakanlığını,il Sağlık Müdürlüklerini ve savcılıkları bu noktada göreve davet ediyoruz.

insanlar eğitimlerini almadıkları mesleği yapmaya zorlanmakta ve bu işlem görevlendirmeler yapılmadan zoraki ve tehditle yaptırılmaktadır.Başbakan ve Sağlık Bakanın 09.05.2005 tarih ve 9155 nolu Genelgesinde Sağlık personelinin Meslekleri Dışında çalışılması yasaklanmıştır.Aynı şekilde 657 DMK da hiçbir memur atandığı görevi dışında çalışmaya zorlanamaz şeklinde ifade edilmektedir.

Evet arkadaşlar bu kanun çok şeyi engelleyecektir.Bizle sendika üyele sayılarına göre bir avuç ve kısıtlı olanaklarla Meslek Dernekleri olarak Mesleklerin Geleceği ve Onurunu kurtarmak için yaklaşık 6 yıldır mücadele veriyoruz,vermeye de devam edeceğiz.

Birileri çıkıp bu Kanun Taslağını Savunmaya Kalkacaktır.Hiç yeltenmesinler çünkü hiçbir zaman bu şekilde uğraşları olmadı sadece kırizleri fırsata dönüştürüp sayılarını artırmayı hedeflediler,Mesleklerin standartları,görev yetki ve sorumlulukları,Meslek Oda kanunları hiç umurlarında olmadı Sağlık Personeli Meslek Oda Kanunun geçmesi halinde sendikaların küçüleceğinden güç kaybedeceğinden bahsetmekten kendilerini alamadılar.

Dünde dedik bu günde diyoruz Sağlık Personeli Meslek Odası, herhangi bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, bu mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ve kamu ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.

 Bu Kanunun Meclisten geçerse Meslekleri ileri taşıyacak ve sağlık çalışanın ezilmesini engelleyecektir.Bunu savunmaya devam ediyoruz.Artık inatlaşma bırakılmalıdır.


Bizim isteğimiz ve gönlümüzden geçen Bu Kanun Teklifine Sağlık Mensupları Meslek Odası Kanunun eklenmesidir. Bu gerçekleştiği takdirde Sağlık alanında buluna meslek derneklerinin önündeki odalaşma yönündeki engeller kalkmış olacaktır.Biz Alt komisyonda görüşülürken bu konunun gözden geçirilmesi ve tekraren değerlendirilmesini TBMM çatısı altında bulunan tüm millet vekillerinden talep ediyoruz. Bu durum sağlık meslekleri adına ve ülkemiz de sağlık çalışanları adına sağlıkta dönüşüm ve iyi bir açılım olacaktır.



Saygılarımla

Hüseyin AYHAN

Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL