18 Kasım 2015 Çarşamba

TAHLİL SONUÇLARINA ONAY VERMEK KİMİN GÖREVİDİR?



SAĞLIK BAKANLIĞININ KONU HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜ

TAHLİL SONUÇLARINA ONAY VERMEK KİMİN GÖREVİDİR?


Laboratuar sonuçları onay işlemi laboratuar teknisyeni ve teknikerinin görevi değildir.Bu işlem uzmana aittir.Teknisyen ve tekniker sadece çalışılan testin kim tarafından çalışıldığının anlaşılması için uzmana bilgi vermek içindir.
Sonucun yorumlanması,ret edilmesi sonuçların testi isteyen hekime bildirilmesinden uzman sorumludur.Bu durum HKYS gereğide dikkat edilen kriterdir.
yıllardır şunu söyledim laboratuar teknisyen ve teknikerlerinin testleri onaylama yetkisinin olmadığını, testleri yorumlama ve onaylama yetkisinin enfeksiyon ve mikrobiyoloji uzmanı ve biyokimya uzmanları(tüm uzmanlar) doktorlarda olduğunu söyledim.Laboratuvar çalışanı 16:30 kadar hiç bir şey bilmeyen embesili saat 16:30 dan sonra uzman,prof nasıl oluyor bu iş anlabilmiş değilim.

Mesai saatinden sonra hastanelerde ‘test onay’ görevinin teknisyenlere veya hizmet alımı ile çalışan personele verildiği yönünde şikayetler alıyoruz, Sağlık Bakanlığı’nın sendikalarına yaptıkları yazılı açıklamayla konuya açıklık getirdi.



Hastanelerin laboratuvarlarında, ‘Test Onaylama ve Yorumlama’ görevinin sadece enfeksiyon ve mikrobiyoloji biyokimya uzmanlarındadır “Ne yazık ki bazı hastanelerde laboratuvar teknisyeni ve teknikerlerinin, hizmet alımı ile gelen cihaz başı personelin test onayladığına yönelik şikayetler var uzmanı olmayan hastaneler var teknisyen ve tekniker oranın her şeyi.Yani dengesiz personel rejmi can yakıyor..



Bu yüzden de laboratuvarlardaki hata payı yükseldi. Bu sorunu çözmek için 4 yıldır mücadele ediyorum” Laboratuvarlar da hata oranının %2-3 ten son 10 yıldır %30 larda olmasının nedeni budur.Laboratuvar eğitimi alanlar boş gezerken ahpap çavuş ilişkisi ile alanı sağlık olmayan kişiler laboratuarlarda çalışıyor.Vatandaşın sağlığı risk edililyor.



Sağlık Bakanlığı’nı “Test Onaylama ve Yorumlama” konusunda yazılı bilgi istedik Bakanlığın yanıtında bu görevin sadece laboratuvarda görevli enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarına ve biyokimya uzmanlarına verildiğini, laboratuvar teknisyeni ve teknikerinin böyle bir yetkisi olmadığının ifade edildiğini söyledi.

Laboratuvar test sonuçlarının hastanın tedavisi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Ayhan, şunları söyledi:



“Teknisyen ve teknikerler, bir çok aşamada görev tanımları vardır. Teknisyen numune ile ilgili ön raporu hazırlar, testi çalışılmaya uygun hale getirir.



Ancak test sonucunu yorumlayıp, onaylayacak olan uzmandır. Örneğin Eliza testinin pozitif ya da doğru pozitifliğine uzman karar verir.



Uzman doktor icap nöbetindeyse ya hastaneye gelecek ya da evindeki bilgisayardan sisteme bakıp test sonucunu inceleyecek.

Ancak aldığımız bilgilere göre bazı doktorlar icap nöbetine icap etmiyor” halen laboratuar uzmanlarına çoğu ilde icap nöbeti bile yazılmıyor.

Hüseyin AYHAN
Aktif Sağlık-Sen Genel Başkanı



Hiç yorum yok:

KAYBOLAN SADECE VEFA DEĞİL